Ne každý koláček musí být sladký… Co takhle si společně s dětmi připravit rybí koláčky! Tyto snadné rybí koláče můžete připravit z konzervovaného lososa, tuňáka nebo uzené makrely.
Ingredience
200 g ryby – použijte buď uzenou makrelu, plechovku tuňáka nebo lososa
2 střední brambory (nebo sladké brambory)
100 g slaných sušenek (případně strouhanka)
1 polévková lžíce oleje
směs koření Medvědí mls
malý citron – pouze šťáva
čerstvě mletý černý pepř
Volitelné ingredience
2 nasekané jarní cibulky
1 polévková lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
1 polévková lžíce strouhaného čedaru
1 lžička celozrnné hořčice
Postup přípravy
Nechte děti umýt brambory a pak jim je celé uvařte se slupkou. Po 20-30 minutách by brambory měly být měkké – opláchněte je a nechte vychladnout.
Jakmile brambory vychladnou, mohou děti prsty oloupat slupky z brambor a poté rozmačkat vidličkou či prsty. Taktéž rybu rozmělní a poté spolu s brambory dobře promíchají.
Nyní mohou děti směs ochutnávat a pomalu dochucovat – přidat citron, trošku pepře, směs koření Medvědí mls a případně cokoliv z volitelných ingrediencí. Všechny ingredience jsou v tomto okamžiku vařené, takže je bezpečné je ochutnávat!
V dalším kroku děti vloží sušenky do sáčku, ten zabalí do utěrky a pomocí válečku je rozdrtí. Rozdrcené sušenky nasypou na talíř a zároveň si připraví misku s vodou na namáčení rukou.
V namočených rukou vytvarují malé koláčky (placičky) ze směsi ryb a brambor, kterou dochutili. V dalším kroku rybí koláčky potřou z obou stran olejem a vtlačí je do misky s drcenými krekry. Cílem je mít na koláčcích lehký povlak z drobků.
Posledním úkolem pro děti je položit rybí koláče na dno pekáče, na který si nachystali pečící papír.
Nyní dospělý může plech umístit do trouby, kterou si předehřál na 220 ° C. Vše pečte po dobu 10 minut na jedné straně a pak koláčky otočte a vložte zpět do trouby na dalších 10 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé.
Před podáváním nechejte mírně vychladnout.
Náš tip
Rybí koláče můžete zmrazit neupečené a poté je rychle připravit ze „zmrazeného polotovaru“.